dissabte, 15 de gener del 2011

La nova Llei de llengües de Paraguai disposa el tractament igualitari de les dues llengües oficials: guaraní i espanyol

El govern del Paraguai ha aprovat la Llei de llengües, una normativa que ha qualificat com 'un dels instruments de reivindicació cultural més significatius de les darreres dècades'. Un comunicat emès per la Secretaria Nacional de Cultura assenyala que 'la nació accedeix a una eina imprescindible per a la defensa i la promoció de les seves llengües, element central de la riquesa cultura que posseeix.'
La nova Llei preveu la creació de l'Acadèmica de la Llengua Guaraní i de la Secretaria de Polítiques Lingüístiques, organisme que s'encarregarà de planificar, investigar i promoure les llengües indígenes del país.
El 87% de la població paraguaiana parla i entén el guaraní i, aproximadament el 50% només parla aquesta llengua. Segons els promotors de la Llei, és un pas endavant en la protecció dels Drets Humans de la població indígena, en la seva gran majoria analfabeta, que ha estat marginada dels cercles de poder polític i econòmic per una minoria hispanoparlant.
La Llei de llengües també disposa el tractament igualitari per part de l'Estat de les dues llengües oficials: el guaraní i el castellà. La Constitució Nacional del Paraguai estableix que és 'un país pluricultural i bilingüe', i en aquest sentit reconeix les llengües indígenes 'com a part del patrimoni cultural de la nació'.
Un dels primers canvis que comportarà l'aprovació de la norma és la inclusió novament de la llengua guaraní en el tercer curs de l'educació mitjana. (Informació extreta de LinguaMón)

En aquest enllaç us recordem alguns recursos per conèixer millor aquesta llengua que parlen alguns dels nostres alumnes nouvinguts (una gramàtica bàsica, cançó guaraní cantada per Serrat...):
http://caire-ef.blogspot.com/2009/04/llengua-guarani.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada