dijous, 6 de novembre de 2008

Tzvetan Todorov, Premi Príncep d’ Astúries de Ciències Socials 2008

“Ser civilitzat significa ser capaç de reconèixer plenament la humanitat dels altres, encara que tinguin rostres i hàbits diferents als nostres; saber posar-se en el seu lloc i mirar-nos a nosaltres mateixos des de fora.” Aquest fragment és una petita mostra del discurs que Tzvetan Todorov, Premi Príncep d’ Astúries de Ciències Socials 2008, va pronunciar durant la cerimònia d’entrega dels guardons.

Segons el semiòleg i historiador francès d’origen búlgar, la procedència geogràfica de les persones no ha de ser mai un factor determinant en les relacions humanes, ja que són elements secundaris que vénen imposats per l’atzar.

En un món globalitzat com l’actual, en què tots ens movem, viatgem i emigrem, és imprescindible que reflexionem sobre aquesta premissa del filòsof Todorov: “Els bàrbars són els que consideren que els estrangers pertanyen a una humanitat inferior i mereixen ser tractats amb menyspreu o condescendència”.

Podeu llegir el discurs sencer, original en francès o traduït en castellà, en aquest enllaç: http://www.fundacionprincipedeasturias.org/esp/04/premiados/discursos/discursorig843.html

Cap comentari:

Publica un comentari