divendres, 2 de juliol del 2010

L'emigració a les Illes Balerars

La majoria de famílies de les Pitiüses i de les Illes Balears en general tenen algun parent més o menys llunyà que emigrà a Algèria, Cuba, Argentina o Uruguai, com així es pot comprovar en els Casals Balears que hi ha en aquests països i la bibliografia que en parla:
- Emigració (eeif)
- L'exili balear a Mèxic, Artur Parron Guasch


El president del Consell d'Eivissa rep sis descendents cubans d'emigrants eivissencs
Sis dels set participants de l"Operació Retorn" van visitar el Consell Insular d'Eivissa, on van ser rebuts pel president de la màxima institució eivissenca, Xico Tarrés. La que faltava es va absentar perquè va passar el dia visitant Formentera, on conserva família. La recepció va estar marcada per un ambient distès i cordial. Tarrés es va interessar per l'origen dels cubans oriünds d'Eivissa, per la quantitat de descendents d'eivissencs que viuen a l'illa caribenya i per les activitats que es realitzen al Centre Balear de Cuba.
PABLO SIERRA. Diario de Ibiza
Tres descendents d'eivissencs han visitat l'illa per retrobar-se amb la història dels seus avantpassats
Jorge Verdera Rafa, M ª Teresa Ferrer Torres i Giorgina Prats Cardona són tres descendents d'eivissencs que han visitat l'illa gràcies al programa Operació Retorn que duen a terme el Govern de les Illes Balears i la Fundació Balears a l'Exterior. Cadascun conté una història diferent sobre els seus avantpassats, però tots ells s'han trobat amb les seves arrels familiars.

Set cubans descendents d'eivissencs i formenterers han tornat per uns dies als seus orígens. Gràcies a l"Operació Retorn" impulsada pel Govern de les Illes Balears estan coneixent la terra que va veure néixer els seus pares. Les set històries dels integrants de l'Operació Retorn són set retrats paral.lels plens de similituds. Amb accent cubà expliquen com els seus pares van abandonar les Pitiüses quan eren adolescents per provar fortuna a Cuba. Ara, gairebé un segle després, són ells els que realitzen el viatge contrari i coneixen la terra que va veure néixer els seus progenitors.
PABLO SIERRA. Diario de Ibiza
L'estela pitiüsa a Cuba
Un total de 465 eivissencs i formenterers i els seus descendents viuen a l'illa caribenya. Centenars d'eivissencs i formenterers abandonaven les illes cada any a principis de segle cap a Amèrica. Argentina, Cuba o Algèria eren les destinacions més freqüents. Molts d'ells van tornar a la seva illa natal després d'haver aconseguit millorar els seus ingressos o, per contra, haver constatat que el lloc on havien dipositat les seves esperances no era precisament El Dorado que anhelaven. A Ciego de Ávila la majoria de descendents de Balears són d'Eivissa i Formentera.
La migració balear a l'Argentina. La seva inserció al barri de Boedo
S'ha calculat sobre la base de diferents fonts (Guies de balears residents a l'Argentina, fitxes de socis dels Centres de la col.lectivitat, permisos per emigrar atorgats pels ajuntaments, actes de matrimonis i baptismes de les destinacions, etc.) que per 1930 habitaven a l'Argentina un mínim de 20.000 balears. Les causes de l'emigració són complexes i variades. La doctora Ana Jofre explica aquesta emigració en una conferència dictada a la Casa Balear de Buenos Aires el 12 d'agost de 2000.
Articles i llibres sobre l'emigració balear
Al llarg de les últimes dècades a Balears s'han publicat nombrosos llibres i articles relacionats amb l'emigració cap a Amèrica des de les Balears durant els segles XVIII, XIX i XX. En aquest llistat apareixen alguns dels principals llibres publicats sobre l'emigració balear a Amèrica. Tanmateix, no es tracta més que una llista orientativa. Per a un estudi més complet, hi ha una aproximació bibliogràfica recent sobre el tema de l'emigració, realitzat per Joan Buades Crespí.

En un dels capítols que el programa "Afers exteriors" dedica a Algèria, Miquel Calçada descobreix que a la costa algeriana es parlava català. Era el català dels menorquins, majoritàriament, però també dels eivissencs i dels mallorquins que durant el segle XIX es van instal·lar al país: http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=27074

El programa d'IB3 Balears pel món apropa els illencs de les Illes Balears que viuen arreu del món, recull els testimonis d’habitants de Balears que, en un moment o l’altre, van decidir fer la maleta por motius econòmics, professionals, familiars o, simplement, per un desig de conèixer món.
Més informació: Balearexterior.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada