dimarts, 16 de març del 2010

JORNADA DE DINAMITZACIÓ DE LA LLENGUA CATALANA A SECUNDÀRIA

Ahir es va celebrar al CEP d'Eivissa una Jornada per dinamitzar l'ús de la llengua catalana a secundària. Estava adreçada als coordinadors i membres de la CNL, equips directius i professorat d'ESO en general.
Tenia dos objectius principals: obrir un espai de trobada i de reflexió sobre l’ús de la llengua catalana als centres educatius i potenciar l’ús del català com a llengua vehicular i d’aprenentatge. Hi va participar com a ponent el Sr. Ferran Suay, professor de la Universitat de València, el qual va explicar com funcionen els Tallers per la Llengua i va posar en pràctica el de Conducta Lingüística. Ell ens va fer reflexionar sobre la importàcia de no tenir prejudicis a l'hora de pensar si algú que no coneixem ens entendrà o no parlant català. Si mantenim la nostra llengua li donem una oportunitat a l'altre d'utilitzar-la i d'integrar-se. Fins i tot, encara que sapiguem que no sap parlar-la però la comprèn, és poden mantenir converses bilingües de forma natural.
Després de dinar vam escoltar tres experiències de les illes. Marga Seguí de l'IES Joan Ramis i Ramis de Maó va explicar el funcionament de la CNL i les activitats que realitzen al llarg del curs. Yolanda Yepes i Victor Fajardo de l'IES Balàfia van explicar una activitat que duen a terme a principi de curs perquè l'alumnat de 1r d'ESO es conegui i ho faci en la nostra llengua. Fanny Planells de l'IES Sant Agustí va exposar com organitzen un intercanvi d'alumnes amb un centre de la Catalunya Nord, concretament, de Perpinyà. Tot seguit, Empar Soler de l'IES Miquel Tarradell de Barcelona va explicar l'experiència del seu centre després de més de 15 anys fent acollida lingüística i cultural. Ens va deixar clar que si no es fa una bona acollida emocional i social és molt difícil aconseguir bons resultats lingüístics.
Per concloure la Jornada es va fer una taula rodona amb Empar Soler, Fanny Planells, Ferran Suay, Margalida Barceló, cap de Servei de Formació del Professorat i com a moderador Felip Munar, cap de Servei d'Ensenyament del Català. Els assistents van poder participar-hi exposant dubtes i exemples de dificultats en què es troben en la feina o la vida diària. Tots els ponents es van oferir a explicar les experiències més detalladament a qui estigui interessat en posar-les en pràctica.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada