divendres, 10 de juliol del 2009

SEMINARI SOBRE CONEIXEMENT DEL CONTEXT SOCIAL, EDUCATIU I CULTURAL DEL MARROC

Seminari coorganitzat per la Fundació SER.GI i CODENAF Catalunya. Girona, 2 i 3 de juliol. Viatge sociocultural i formatiu al Marroc, 4, 5, 6 i 7 de juliol.
Coordinadors: María Sales, tècnica del Pla d’acollida i ciutadania de Lloret de Mar, Fundació SER.GI; Yasser Saadoune, secretari de Codenaf Catalunya, col·laborador de la Fundació SER.GI i coordinador de viatges socioculturals per a l’aproximació cultural.
Destinataris: Tècnics d’immigració i de plans educatius d’entorn, professorat, membres d’entitats del camp social, educadors i treballadors socials, etc.
Metodologia: Durant tot el seminari es seguí una metodologia participativa, fomentant el debat i l’intercanvi. Es combinaren les ponències teòriques amb la presentació d’entitats, visites a cases particulars, escoles, etc.

La població d’origen marroquí és una de les més presents entre la població immigrada. Sovint, els professionals i voluntaris que treballen directament o indirectament amb aquestes persones necessiten més informació, coneixement sobre el país d’origen i sobre els processos de socialització dels marroquins. Per això aquest seminari tingué lloc entre Girona i Marroc.
Els dos dies de Girona s'analitzà la relació històrica a nivell social, polític i cultural entre Catalunya i Marroc i es donà a conèixer la situació i processos de socialització d’algunes dones i joves marroquins a Catalunya i la relació amb les seves famílies. Els quatre dies del Marroc, concretament a Xauen, consistiren en un seguit de visites a diferents entitats i personalitats de la ciutat per conèixer més a fons el teixit social, educatiu, cultural i polític de la zona. Algunes de les visites foren a l’imam de Xauen per parlar sobre religió musulmana al Marroc i a Catalunya, i a una escola rural de la zona del Rif.

PONÈNCIES GIRONA:
- Les relacions entre Catalunya i Marroc: una aproximació històrica, Loles Oliván, llicenciada en Estudis Àrabs i Islàmics i Màster en Relacions Internacionals.
DOCUMENTACIÓ: De viatge pel Marroc: Entre el debat colonial i la miradaestereotipada / Article Eloy Martín Corrales
- Dona, família, espai públic i vinculació amb el país d’origen: Marroc, Nadia El Kadiri i Latifa Sifi, llicenciada en Dret i mediadora intercultural (traductora i intèrpret cultural).
-Experiències de socialització de fills i filles de famílies marroquines de Catalunya, Diego Herrera, sociòleg, autor de la recerca "Experiències de socialització de fills i filles de famílies marroquines de Catalunya", de la Fundació Jaume Bofill.
- Presentació de l’Associació CODENAF Catalunya, cooperació i desenvolupament al Nord d’Àfrica, Yasser Saadoune, secretari de Codenaf Catalunya, col·laborador de la Fundació SER.GI i coordinador de viatges socioculturals per a l’aproximació cultural.
DOCUMENT: Yasser Saadoune

ACTIVITATS MARROC:
- Visita cultural a Fes i Xauen.
- Visita a l’ONG Hanna Masouda que treballa per a la inserció de les dones amb risc d’exclusió.
- Xerrada i visita a casa de Moulay Ali Raissouni, imam de Xauen, expert en religió musulmana al Marroc i Catalunya.
- Conversa amb Mohamed Habti, de la Fédération Démocratique du Travail (Xauen), sobre Marroc i els canvis sociopolítics, l’educació...
- Rebuda per part de la Delegació del Ministeri d’Educació de la província de Xauen i xerrada sobre el Pla estratègic de la reforma de l’educació al Marroc.
- Sortida a Kalà, poble situat a les muntanyes del Rif, per visitar l’escola rural IBNU Ardoun i el seu context social.
- Pícnic a la cascada Akchur (un dels paisatges més bonics de la zona).
- Xerrada i visita a la ONG ATED, Association Talassemtane pour l'Environnement et le Développement, amb què coopera l'STEI.

Aquí teniu la presentació en powerpoint que ens oferiren sobre el sistema educatiu del Marroc en general i sobre la zona de Xauen en concret, d'on provenen bona part dels nostres alumnes nouvinguts marroquins.
Educación.. En aquest vídeo teniu un recull d'imatges d'aquest seminari intercultural Girona-Marroc.

Vídeo de Xauen o Chefchaouen

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada