El I Congrés de Serveis Lingüístics de Territoris de Parla Catalana s'ha realitzat durant els dies 16 i 17 de juliol a l'Auditori Palau de Congressos de Girona. La trobada ha estat un símbol de difusió i plataforma amb l'objectiu de reunir totes aquelles persones que en el dia a dia treballen per a la llengua catalana. És la primera vegada que s'ha fet una trobada d'aquestes característiques on s'hi han inscrit més de 300 persones d'arreu dels territoris de parla catalana. Durant els dos dies que ha durat el Congrés, els participants hem assistit a diverses ponències i taules rodones, així com a la intervenció de Joan Solà, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. L'objectiu ha estat exposar, informar i mostrar tots els avenços empresos dins el context multilingüe en què es troba el català en el món de les tecnologies de la informació i la comunicació i en els plans d'acolliment lingüístic de persones nouvingudes.
La primera vegada que es va fer un acte d'aquestes característiques va ser ara fa 100 anys de mans de mossèn Alcover amb la lletra de convit. Aquest va tenir l'ajuda de "més de 2.500 col·laboradors d'arreu del domini lingüístic que li enviaven escrits diversos i que l'ajudaven a construir aquest autèntic tresor de la llengua catalana, el Diccionari General de la Llengua Catalana". Així ho ha recordat a l'acte inaugural, l'eivissenc Bernat Joan, secretari de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya. La inauguració va comptar, a més, amb la presència de Jaume Roure, tinent d'alcalde de l'ajuntament de Perpinyà; Joaquim M. Puigvert, vicerector de Relacions Institucionals, Societat i Cultura de la Universitat de Girona; Joan Sala, director de Promoció Cultural i Política Lingüística del Ministeri d'Educació i Cultura del Govern d'Andorra; Ignasi Casadesús, secretari executiu de la Xarxa Vives d'Universitats; Enric Vilert, president de la Diputació de Girona, i Anna Pagans, alcaldessa de Girona. En l'acte, tots els parlamentaris van fer referència tant als beneficis que pot aportar aquesta trobada com a la voluntat de recuperar i potenciar el català davant la societat canviant que hi ha actualment a causa de la gran diversitat cultural. Les jornades han finalitzat amb la celebració de la primera edició dels Premis Convit, un reconeixement al treball fet per persones destacables per la seva trajectòria de treball i dedicació al foment de la llengua i la cultura catalanes. Aquest any s'han presentat una vintena de candidatures. El nom dels premiats s'ha descobert al dinar de cloenda i han estat guardonats la Magistrada Matilde Aragó i Gassiot, per la seva defensa aferrissada de l'ús del català a la Justícia i actualment membre del Consell Social de la Llengua i Presidenta de l'Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia. L'altre premi ha recaigut en l'enginyer informàtic Miquel Català, que ha traduït el web del Parlament Europeu que fins aleshores no tenia traducció a la nostra llengua (http://www.europarl.cat/ http://www.oficialitat.cat/ ).
El Congrés s'ha estructurat al voltant de dos eixos temàtics: l'acolliment lingüístic i el multilingüisme i les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). http://www.congresconvit.cat/
Com a conclusions generals podem dir que la vitalitat del català és ben palesa i que cada vegada està més present tant a les TIC com entre la gent nouvinguda. Això no vol dir que ja estigui tota la feina feta, perquè encara queda molta tasca per realitzar.
Entre tots hem d'aconseguir que la nostra llengua sigui la llengua comuna de la nostra societat i això depèn principalment de nosaltres, els catalanoparlants.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada