dilluns, 2 de febrer del 2009

Romania

La Roxana-Crinela Muntean és una alumna de 2n d'ESO de l'IES sa Colomina que acaba d'arribar de Romania. Bona part dels nostres alumnes nouvinguts provenen d'aquest país de l'Europa de l'est.

En aquest enllaç podeu trobar un document amb les característiques bàsiques de la llengua romanesa i les principals dificultats que pot trobar un alumne romanès en el seu aprenentatge de català:
http://blocs.xtec.cat/sezae/files/2008/10/llengua-romanesa.pdf

El Centro Aragonés de Recursos para la Educación Intercultural – CAREI, dins el seu banc de recursos per a la interculturalitat ens mostra aquest powerpoint per apropar els alumnes a Romania a través del conte Dumbrava Minunata de M. Sadoveanu, alguns aspectes de la cultura i la llengua romaneses.

El programa Karakia en acosta a la comunitat romanesa a través de la gastronomia. Podeu aprendre a fer una ciorba, la típica escudella romanesa; i a fer drop, un aromàtic pa de fetge o unes postres, la lapte de pasare (llet d'ocell). Es parla d'integració, d'enyorança i també del romanès, aquest idioma que ens és més proper del que ens podem imaginar. http://www.tv3.cat/videos/188701282

En aquest altre vídeo de programa Notòpic podeu conèixer l'experiència de l'Alina, una alumna romanesa de 16 anys que viu a Lloret de Mar, on va arribar quan tenia 12 anys.

Edu3.cat

1 comentari:

  1. Hola Anna!
    Com que pels matins quasi no podem parlar, t'ho dic per aquí:
    primer de tot, donar-te les gràcies i l'enhorabona per la tasca que estàs fent al nostre insitut. I en segon lloc, vull compartir amb vosaltres un enllaç que acabo de trobar
    http://aulaacollidaieslaserreta.blogspot.com/
    Té una quantitat considerable de recursos i idees.
    Ens veiem!
    Isa

    ResponElimina