diumenge, 25 de gener del 2009

Any nou xinès


( 26/ 1 / 2009 ). Any del Bou de Terra.

L'Any nou del calendari tradicional xinés comença la segona lluna nova després del solstici d'hivern.
Aquest any serà l'any del Bou i el Bou es un treballador incansable, noble i de confiança.

Els xinesos d'arreu del món celebren l'arribada d'un nou any. La celebració de l'any nou xinès s'allarga durant quinze dies i es viu amb especial intensitat, sent comparable a les celebracions que es fan a Occident per Nadal i Cap d'Any. Els regals, l'engalanament de les cases i els generosos àpats familiars són també típics d'aquestes dates.

En els dies que precedeixen l'arribada del nou any les llars es netegen de tot allò que es considera innecessari o que ja no es vol preservar, en un acte simbòlic que vol significar que l'any que comença serà millor. A més, és el moment de tornar els deutes que s'han contret durant el darrer any.

Tot i així, la celebració pròpiament dita no s'inicia fins la vigília de cap d'any, quan familiars i amics s'apleguen en el sopar del 'Twan Yuan Fan', que literalment vol dir 'sopar de la reunió'. En acabar-se l'àpat, era costum de tirar petards per fer allunyar els mals esperits, tot i que en els darrers anys aquesta pràctica s'ha prohibit per raons de seguretat.

El dia de Cap d'Any és costum de rendir homenatge als avantpassats i als deus xinesos, i la gent gran rep el respecte i la veneració dels més joves. Les danses del lleó i el drac donen color i alegria a la festa. I tot plegat va acompanyat d'una cuina exquisida on els plats tenen tots un simbologia pròpia.


En el bloc de l'aula d'acollida de l'IES Carles Vallbona hi trobareu més informació i un vídeo d'una cançó xinesa d'any nou: http://blocs.xtec.cat/acollidavallbona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada