dissabte, 26 de febrer del 2011

Activitats Espurn@ per al Dia de la Dona

Aquí teniu una mostra de les activitats que el Projecte Espurn@ proposa per reflexionar al voltant del Dia de la Dona. Entreu al web del projecte i doneu un cop d'ull a les diferents propostes que ofereixen des de tots els portals (Kampus, Kalidoscopi, Kitxalla) sobre aquest i altres temes:
espurna.cat
Miniwebquest: Dia de la dona (Kitxalla). Per què hi ha el dia de la dona? Coneixereu dones científiques, dones pintores. Quina importància té l'esport femení? El veiem en els mitjans? Quin rol hi tenen l'home i la dona en els anuncis? Envieu els vostres treballs a través del twitter o a espurna@info.cat

Fitxa per fer: Les dones i la ciència: (Kampus)
pdf.gif fitxa_dones_i_ciencia.pdf

Karaoke del Manel: Pretty woman (Kalidoscopi)



divendres, 25 de febrer del 2011

L'AA IES La Serreta treballen la notícia sobre les protestes ciutadanes a Egipte

Els alumnes de l'Aula d'Acollida la Serreta de Rubí treballen les notícies d'actualitat. Amb aquesta fitxa, que trobareu al Portal del Kalidoscopi, Projecte Espurn@), treballen la Revolta d'Egipte:
http://www.espurna.cat/kalidoscopi/file.php/1/CURS_2010_2011/noticia_IES_La_Serreta/mubarak/Mubarak.pdf


Treu la llengua (3a temporada)

Aquí teniu un dels vídeos del programa Treu la llengua de la TEF: Els pronoms febles 1
En aquest enllaç podeu veure els vídeos del programa:
http://www.teftv.com/contents/category.php?id=12


dijous, 24 de febrer del 2011

Documental "Aula Oberta"

No tots els adolescents que concorren a l'IES Molí de la Vila de Capellades poden adaptar-se als mètodes d'ensenyament tradicionals. Alguns d'ells, empesos per diferents històries personals, necessiten una atenció especial.
A l'Aula Oberta l'objectiu és que aquests nens adolescents amb problemes conductuals puguin obtenir la titulació en Educació Secundària Obligatòria, millorin el seu comportament social i experimentin possibles oficis per construir un futur.
"Aula oberta" narra la difícil tasca dels docents de l'Aula Oberta de l'IES Molí de la Vila. La Xesca, l'Ivan i la Marta treballen amb els seus alumnes utilitzant estratègies diferents i afronten problemes que excedeixen la labor docent tradicional. Mostra també el punt de vista dels alumnes, amb les seves pròpies paraules.
Clica en aquest enllaç per veure el documental:
http://www.tv3.cat/3alacarta/videos/3376010

Per Carnaval tot s'hi val!

Recursos per treballar aquesta festa a classe:
http://caire-ef.blogspot.com/2009/02/per-carnaval-tot-shi-val.html

Carnaval 2011 a Vila:
· Informació i inscripcions Rua de Carnaval 2011
· Programa de Carnaval 2011
· Caretes de Carnaval


Tercera Jornada Espurn@: Creativitat a les aules, per una escola inclusiva en xarxa.

http://www.espurna.cat/klaustre/file.php/1/CURS_2010_2011/jornada_espurna_programa3.pdf

dilluns, 21 de febrer del 2011

2 persones Singulars

Aquí teniu les entrevistes del programa Singulars fetes a dues professionals relacionades amb l'educació i la cultura: Montserrat del Pozo i Najat el Hachmi.

El passat 17 de febrer la professora Núria Alart ens parlava de les intel·ligències múltiples en el Cicle Parlant d'educació. En aquesta entrevista na Montserrat del Pozo, pedagoga experimentada i formada amb els educadors més innovadors dels Estats Units, Itàlia i França també ens en parla. Entre els seus referents hi ha Glenn Doman, que prioritza l'educació i l'estimulació primerenca dels infants, i Howard Gardner, creador de la teoria de les intel·ligències múltiples.


Najat el Hachmi, escriptora catalana filla de pares marroquins, que va arribar a Catalunya als 8 anys, i que vint anys després (el 2008) guanyava el Premi Ramon Llull de literatura catalana amb la seva novel·la "L'últim patriarca".

dissabte, 19 de febrer del 2011

Ressona 2

El Projecte Ressonadors, promogut pels músics Omar Gisbert i Joan Barbé, rep el Premi Ramon Llull. Amb aquest premi es destaca la feina que han realitzat Gisbert i  Barbé per actualizar i donar a conèixer el repertori musical tradicional de les illes, de la  mà de grups locals i  artistes de renom, aconseguint arribar a tots els públics. Des d'aquí també el nostre reconeixement.

http://www.myspace.com/ressonadors

Karaoke Com voleu germans que canti (Gerard Quintana i David Serra)
 

Material didàctic

Material didàctic per a descarregar (Política lingüística Generalitat Valenciana):
Cartells

Refranys


Autodefinits


divendres, 18 de febrer del 2011

Eplion, bloc de recursos


Eplion: Bloc de Felipe Blasco Tortajada on mestres i professors comparteixen recursos de diferents àrees des d'infantil fins a secundària.
http://eplion.blogspot.com/

21 febrer, Dia Internacional de la Llengua Materna

Una proposta interessant és la d’aquest centre del Regne Unit Newbury Park Primary School, d’Ilford. El seu projecte, Language of the Month consisteix en donar a conèixer i compartir els diferents orígens de l’alumnat amb l’objectiu de promoure el plurilingüisme i la multiculturalitat. En aquest projecte hi participen 40 llengües i ha rebut diversos guardons com ara l’European Language Award.
Entre les llengües dels seus alumnes també hi ha el català. Ho podeu veure en aquest enllaç o clicant sobre la imatge: player


Més informació sobre el Dia Internacional de la Llengua Materna en aquest enllaç:
http://blocs.xtec.cat/llenguamaterna/

II Jornada d'Escola Inclusiva 2011

dijous, 17 de febrer del 2011

Les intel·ligències múltiples a l'aula 2.0

Aquí teniu la presentació de la ponència que la professora Núria Alart ha ofert per al Cicle Parlant d'educació organitzat per l'Aprep. Hi trobareu molts enllaços i reflexions que ens poden ajudar en la nostra pràctica docent.

View more presentations from Nuria Alart.

dimecres, 16 de febrer del 2011

I TROBADA EDUCATIVA SOBRE PROJECTES LINGÜÍSTICS DE CENTRE I INCLUSIÓ SOCIAL

“Diversitat cultural: com construir centres educatius plurilingües i inclusius”:

Presentacions ponències 1a Jornada d'Intercanvi d'Experiències pedagògiques entre els territoris de parla catalana

En aquest enllaç podeu donar un cop d'ull a les presentacions de les ponències que es dugueren a terme el passat 21 i 22 de gener a Tortosa durant la 1a Jornada d'Intercanvi d'Experiències Pedagògiques entre els territoris de parla catalana.
http://primerajornadaterritoris.blogspot.com/p/presentacions-ponencies.htmlLa interculturalidad como respuesta. Francisco BailoIntegració des de l'escola maternal (1). Florència CaillísIntegració des de l'escola maternal (2). Florència Caillís

Testeando. si estàs testeando estàs aprendiendo











Testeando és una eina educativa i lúdica pensada per a professors i estudiants d'ESO i Batxillerat. Consisteix en un joc de preguntes i respostes, agrupades per cursos i assignatures que corresponen a les matèries escolars marcades pel Ministeri d'Educació. L'objectiu final és aconseguir que els alumnes d' ESO i Batxillerat reforcin i complementin els conceptes apresos a l'institut d'una forma divertida i amena, i oferir una eina que els professors puguin fer servir a classe o recomanar-la per a casa. (En castellà)
http://www.testeando.es/

dimarts, 15 de febrer del 2011

Educam en salut

L'Ajuntament de Campanet, en col·laboració amb la Direcció General d'Immigració del Govern Balear, ha editat cinc-cents llibrets que, sota el títol Educam en salut, advoquen per "afavorir la integració de persones nouvingudes al poble". A través de diferents imatges, la guia mostra males conductes que són practicades habitualment i les contraposa als procediments correctes. Aquesta publicació neix amb la voluntat de ser un material de suport per als professionals que treballen en grups d'acollida d'immigrants i per a les escoles i té intenció de ser una eina per al diàleg. (dBalears)
En aquests enllaços us la podeu descarregar:

diumenge, 13 de febrer del 2011

Les intel·ligències múltiples a l'aula 2.0

LES INTEL·LIGÈNCIES MÚLTIPLES A L´AULA 2.0
Conferència: Dijous, 17 de febrer.
Club Diario, 20 h.
Cicle "Parlant d´educació".
Organitza: Aprep.
Presenta: Ernest Prats, director del Centre de Professorat d´Eivissa.
Participen:  Núria Alart, professora associada de la Facultat de Pedagogia de la Universitat de Barcelona.
Aula d'acollida i intel·ligències múltiples
DIM entrevista Núria Alart: Intel·ligències Múltiples en la pràctica docent

dissabte, 12 de febrer del 2011

Quadern del tutor d'acollida

 En aquest enllaç us podeu descarregar un quadern del tutor d'acollida, realitzat per la professora de PALIC Susanna Jiménez, molt útil per a l'avaluació i el seguiment de l'alumnat nouvingut:

Aquí teniu alguns dels documents que hi trobareu:

Més iguals que diferents

dijous, 10 de febrer del 2011

Linguamón i les Tres Bessones

Linguamón col.labora amb la revista de Les tres bessones amb unes vinyetes perquè els més petits s'apropin des d'una perspectiva divertida al món de les llengües i les paraules. Si les voleu veure, seguiu aquest enllaç:

Els alumnes de l'aula d'acollida de l'IES Quartó de Portmany representen la Caputxeta Vermella

Activitat realitzada pels professors de l'IES Quartó de Portmany John Christie (tutor aula acollida), Irene Pérez i Emma Garcia (Departament d'Orientació) per al Seminari  "De l'aula d'acollida a l'aula ordinària.

http://www.youtube.com/watch?v=cwug952DMUw&feature=player_embedded

Curs català bàsic (Ajuntament Maó)

Material editat per l'Ajuntament de Maó amb una subvenció de la Conselleria d'Educació que s'empra per als cursos d'acollida lingüística de català.

dilluns, 7 de febrer del 2011

Còmic Jo racista?

Còmic de la Unió Europea per descarregar i documents útils destinats a estimular la reflexió i el debat sobre el racisme i la discriminació. Més informació: Cuaderno Intercultural

Recursos Tecnologia

En aquest enllaç us podeu descarregar aquest material de l'àrea de tecnologia que us pot ser útil per treballar amb l'alumnat nouvingut.
Contingut:
1- Les eines
2- Coneixements previs. El dibuix tècnic:
Conceptes geomètrics bàsics. Materials i estris bàsics. La seva utilització. Sistema mètric decimal.
3- Dibuix tècnic: L’escala. L’acotament
4- Els materials
5- La fusta



http://www.box.net/shared/0a4n2546a0

Una biblioteca digital de llibres infantils, multilingüe i gratuïta

La International Children's Digital Library es dirigeix a totes aquelles famílies que viuen fora dels seus països d'origen i no poden tenir accés a llibres infantils en la seva llengua materna.
http://es.childrenslibrary.org/index.shtml
Accedir a la literatura infantil de qualsevol país i de manera gratuïta és molt més fàcil gràcies a la International Children's Digital Library, un projecte de la Fundació ICDL.
L'objectiu és que famílies que viuen fora dels seus països d'origen tinguin accés lliure i gratuït a llibres infantils en la seva llengua materna i, d'aquesta manera, mantinguin les arrels amb les seves cultures i la puguin transmetre als seus fills. Un dels principis fonamentals de la fundació és que, independentment d'on visquin els nens i les seves famílies, mereixen tenir accés a la seva cultura, així com també a la cultura d'allà on es troben.
La missió de la Fundació ICDL és construir una col·lecció de llibres, amb títols clàssics i també contemporanis, representatius de tot el món. En última instància, la fundació aspira a tenir representacions de totes les cultures i totes les llengües, perquè tothom pugui conèixer i apreciar la riquesa de la literatura infantil de la comunitat mundial.
Molt útil també per al professorat per treballar la interculturalitat. (Informació extreta de Linguamón)

diumenge, 6 de febrer del 2011

Gaudeix les matemàtiques

La idea d'aquest lloc web és oferir matemàtiques i una mica de diversió, i combinar-les quan sigui possible. El contingut principal d'aquest lloc està dedicat a habilitats matemàtiques bàsiques. Hi trobareu també un diccionari il·lustrat amb definiciones fàcils d'entendre, il·lustracions i enllaços per llegir més.(En castellà i anglès)

dissabte, 5 de febrer del 2011

Canigó 125 Veus

Canigó 125 Veus
L’any 2011 es compleixen 125 anys de la primera edició del poema Canigó de Jacint Verdaguer.
La Fundació Jacint Verdaguer de Folgueroles i la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la Universitat de Vic engeguen el projecte Canigó 125 veus, que permetrà gaudir de la lectura polifònica del poema per veus reconegudes i es podrà seguir a través de Youtube i les xarxes socials.
En aquest enllaç podeu sentir el 1r dels fragments, llegit per l'actor Lluís Soler:
1, Lluís Soler 
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=76OdXpnp9ms#t=1m58s

divendres, 4 de febrer del 2011

La llengua catalana i els karaokes

Els alumnes de l'aula d'acollida del CEIP Lacustària de Llagostera aprenen llengua catalana a través dels karaokes. Vegeu en aquest vídeo com ho fan:

"I Congrès Balear - Comunitat diversa: un enfocament INTERCULTURAL"

Resum del "I Congrès Balear - Comunitat diversa: un enfocament INTERCULTURAL", celebrat els passats 25 i 26 de novembre de 2010 al Centre Integrat de Formació Professional Son LLebre, en Es Pla de Na Tesa (Marratxí), Mallorca, Comunitat Autònoma de les Illes Balears.


2a part:
http://www.youtube.com/watch?v=hnLhbIrEaD8

Resum del Taller Cultura i salut (Samya Mestassi):
http://www.box.net/shared/4p1j2xha71

Programació Racons Aules d'Acollida de Salt (Primària)


dijous, 3 de febrer del 2011

Adaptació curricular del cos humà per a l'aula d'acollida

L'objectiu fonamental d'aquesta adaptació, realitzada per un grup de tutors i tutores d'aules d'acollida de Sabadell, és realitzar una adaptació curricular referent al cos humà per donar solucions a les inquietuds dels  alumnes i millorar la seva integració curricular a l'aula ordinària. Es treballen els diferents aparells del cos humà: respiratori, reproductor, excretor, circulatori, locomotor i digestiu amb les corresponents activitats d'avaluació.
 
Al bloc de l'Aula d'Acollida de l'institut Mont Perdut hi trobareu un recull de recursos de diferents àrees per treballar amb l'alumnat nouvingut.  http://aulaacollidamontperdut.blogspot.com/

dimecres, 2 de febrer del 2011

Infos idiomes

Infos Idiomes són els informatius en llengües estrangeres, subtitulats en català, de Barcelona Televisió. L'objectiu és facilitar el coneixement de l'actualitat a les diferents comunitats que conviuen a la ciutat, de manera que se n'afavoreixi la integració. Es fan en 20 llengües (alemany, francès, romanès, àrab, amazig, xinès, italià, rus, urdú...)
Vegeu-los tots en aquest enllaç:
Aquí teniu l'últim emès en xinès, on s'explica la nova llei antitabac i com es prepara la comunitat xinesa de Barcelona per celebrar l'Any Nou Xinès.



Racó de paraules






En aquest bloc, creat per l'equip de suport del CP Rafal Vell de Palma, trobareu molt recursos per treballar treballar la llengua amb l'alumnat NESE de primària i 1r cicle ESO.
http://rafalvell-equipdesuport.blogspot.com/2011/01/llistat-denllacos.html

dimarts, 1 de febrer del 2011

Feliç any nou xinès!

Any Nou xinès
L’any nou xinès, o festa de la primavera, ve marcat pel calendari lunisolar tradicionalment utilitzat a la Xina. L’any i les festes que l’acompanyen comencen el primer dia del primer mes del calendari que aquest any cau el dia 3 de febrer, i les festes s’acaben quinze dies més tard amb la festa dels fanalets.


L'horòscop xinès té milers d'anys d'antiguitat, molts més que els signes del zodíac que s'utilitzen a Occident. Però les diferències no atenyen únicament l'antiguitat. I és que mentre l'astrologia d'Occident es fonamenta en els dotze mesos de l'any, l'horòscop xinès es basa en un cicle lunar de dotze anys. Cadascun dels dotze signes de l'horòscop xinès rep el nom d'un animal. Conta una llegenda que, fa milers d'anys, el savi i filòsof Buda, quan era a punt de morir, va fer un crida a tots els animals perquè l'anessin a visitar. Però solament se n'hi van presentar dotze, i per aquest ordre: la rata, el búfal, el tigre, la llebre, el drac, la serp, el cavall, la cabra, el mico, el gall, el gos i el senglar. Això explicaria el nom que reben els anys xinesos.